Пређи на главни садржај

Разговор са читаоцима

Наши пратиоци били су у прилици да нам у 24 сата путем нашег фејсбук или инстаграм налога поставе питање, а ми смо се потрудили да одговоримо на што више њих. Како се од свог оснивања трудимо да не будемо типична црквена страница, ово је био још један начин да се међусобно упознамо и ојачамо нашу заједницу.

Питање: Шта бисте саветовали младима који покушавају да пронађу Бога, а не успевају у томе?

Админ 1: Да ли траже на добром месту? Како га траже? Колико пониру у своје срце? „Иштите, и даће вам се; тражите, и наћи ћете; куцајте, и отвориће вам се. Јер сваки који иште, прима; и који тражи налази; и који куца, отвориће му се.“ (Матеј 7, 7-8)

Админ 2: Упорност и истрајност, веру у крајњи циљ. Људи желе од Бога превише, желе да га виде као Мојсије, лицем у лице, сањају о виђењима, духовним доживљајима, благодати... А Бог нам се јавља свакодневно, само што ми та његова јављања кроз друге људе, догађаје, ситуације потцењујемо и тражимо виша, духовна искуства. Ако само свој живот дубље сагледамо, видећемо Божији Промисао у свему, и уместо да Бога тражимо у апстрактним искуствима, осетићемо његово присуство врло реално, кроз покајање због нашег односа према његовом страдању за нас.

Питање: Да ли од детињства континуирано посећујеш цркву? Ако не, зашто си почео да живиш духовним животом?

Админ 1: Посећивао сам тек понекад, о празницима. Посвећеност је дошла много касније са мојим дубљим интересовањем за сопствену веру. Нисам желео да будем, оно што називам „декларативним“ хришћанином.

Админ 2: Од детињства је Црква део мог живота, али је однос са Богом варирао. Долазило је до периода када је Црква, тј, моја перцепција Бога и његове воље, била изговор за лечење мојих фрустрација и извор агресије, оправдање за глупе поступке и мржњу према другима.

Питање: Да ли се сме причестити ако ниси постио?

Админ 1: Пост јесте добра припрема, али не и предуслов за причешће. Крв и Тело Господње нам се даје једино и само по милости, никако по заслузи или припремама које смо предузели. Па опет, ни то сазнање не треба да нам буде оправдање да олако приступамо Чаши.

Питање: Можете ли да издвојите неколико књига које препоручујете за читање?

Админ 2: Пре свега књигу Деца Апокалипсе. Од светоотачких, Сузне Молитве Јефрема Сирина су изузетне. Игњатије Брјанчанинов је један од нама јако блиских писаца по стилу и темама које обрађује. И последње што сам читао и још сам под утиском, Живо је Православље, књига о св.  Николају Јапанском – његов живот и рад у Јапану, и записи из његовог дневника, који посебно могу да погоде, јер кроз њих видимо да је и један светитељ пролазио кроз дилеме и падове које и ми имамо, и начине на које је излазио из њих...

Питање: Препорука за неку књигу док је човек у борби са унинијем и чамотињом?

Админ 1: Псалми Давидови (поготово од 130. па на даље), Молитве на језеру владике Николаја. Препорука да набавиш половно Децу апокалипсе (чије реиздање припремамо али је још увек неизвесан датум). И што више богослужења, исповести и причешћа!

Админ 2: Беседе Владике Николаја непогрешиво делују на душу у таквом стању. Мене је „вадио“ и Јефрем Сирин и његови списи који су у Добротољубљу.

Питање: Да ли и како ће се спасити припадници ислама и других религија?

Админ 1: Верујем да ће бити помиловани они који нису имали прилику да чују за Христа. За остале, не бих себи дозволио да говорим о Божијем суду.

Админ 2: Нико од нас то не може са сигурношћу да зна, јер не знамо ни како/да ли ћемо се и ми спасити. Оно у шта ми хришћани верујемо је да човекољубиви Господ има план за сваког од нас. Они који нису били у прилици да спознају Христа на начин на који смо ми, сигурно ће имати другачији суд од нас, и ако ми, грешни и ништавни, својом слабом љубављу можемо да им желимо спасење, онда им то сигурно много јаче од нас жели и Господ, и верујем да зна како ће то да обави.

Питање: За шта се треба борити?

Админ 1: За своје ближње и задобијање Царства Небеског.

Админ 2: За смисао. За тренутак у коме када ујутру устанемо и желимо да живимо, да у дану који је пред нама допринесемо људима око себе, за жељу да се остваримо и на тај начин угодимо Богу.

Питање: Како стећи сигурност у Божије постојање? И даље у мени постоји одређена доза сумње у постојање Бога.

Админ 1: Сумња може бити и добра ствар. Када сумњамо значи да је наша вера жива. И аскете су говориле о вечној кретњи (тражењу) ка Богу. Ако погледамо кроз природу, нпр. воду, све што стагнира, што стоји, у томе нема живота.

Админ 2: Ђаво увек потпирује сумњу, док год целим срцем не осетимо Божију љубав, која нас помера из лежишта и преокреће живот. Ипак, некоме није на корист и не може да изнесе прејаку благодат, па нам Бог због тога „дозира“ своје присуство. Када човеково срце буде спремно, спознаће Господа у пуноћи, а до тада траје борба за заслуживање Божијег присуства. Нема чаробног штапића и „инстант“ спознаје, за Бога се треба изборити.

Питање: Који светитељ, празник или представа из црквене иконографије би најбоље представила „Смрт свету“?

Админ 1: Исак Сирин и Серафим Роуз пре свега. Што се тиче сцене, нисам размишљао... Можда повратак блудног сина.

Питање: Искрено, ваша страница ми делује превише добро да би била истинита. Некако ми је нереална та синтеза православља и рока/метала/панка. Ако можете да ми препоручите неку литературу која се бави тиме, а и неке бендове?

Админ 1: Препоручујемо наш текст Православни рокенрол и предавање владике Јована. Што се тиче литературе, није ми познато да се неко бавио том синтезом.

Питање: Да ли ћете покренути иницијативу за снимање новог пројекта као што је ЦД "Пјесме изнад истока и запада"?

Админ 1: Већ смо у пар наврата кроз наше текстове апеловали на људе који су учествовали у том пројекту да је време за volume 2. Па ево да апелујемо и сад!

Питање: Да ли хришћани треба да се вакцинишу?

Админ 1: Ово је свакако питање које смућује и дели многе хришћане. Сматрам да свако треба да чини по својој савести. И слободној вољи. Свако инсистирање на овом или оном је екстрем.

Питање: Тетоваже?

Админ 1: Свој став изнели смо у следећем тексту: [линк]

Питање: Да ли постоји нека chat група или сервер где могу да се окупљају пратиоци и истомишљеници?

Админ 1: За сада не, али је то заиста добра идеја!

Питање: Да ли може нека фотка да вас видимо како изгледате?

Поздрав од администрације!

Хвала свима који су узели учешћа и на заиста одличним питањима!

Смрт свету!

Коментари

Најчитанији текстови

Ијан Кертис (Џои Дивижн) - Бескрај говори

"Терет који носим, и поред унутрашњег склада, прихватам као проклетство, несрећну погодбу..." Већина људи зна како је тешко носити у себи бол због нечега. Свако је носи на свој начин и на различите начине се бори са њом. Ретко ко на крају из те борбе изађе као победник. Како је онда тешко носити у себи бол целог света? Како је то када вашој личној патњи додате патњу сваког појединца на свету, када вашој личној борби додате борбу неког клинца са улице, деца из прихватилишта, радника треће смене, проститутке, затвореника... Како је када вас поред личне немоћи да утичете на свој живота разара и немоћ да утичете на свет за који видите да ''у злу лежи''? Како је када фанатично тражите љубав у свету из кога је она протерана? Такав је био Ијан Кертис. Тако је настао ''Џои Дивижн''.

Како је будиста постао светогорац

На мом последњем путовању на Свету Гору срео сам искушеника- монаха из Кине.  Уствари, он ме је изненадио својим присуством. Православна раса (мантија прим. прир.) на кинеском човеку? Донекле сам се изненадио. Никада ово нисам видео раније изблиза, само у мисионарским сликама. Зар наследник велике културне традиције да прихвати Хришћанство? Моји пријатељи и ја радознало смо га питали о томе.

Андреј Тарковски - Борба за духовност у уметности

Aндреј Тарковски није најпознатији светски редитељ. Његови филмови не рекламирају се на великим билбордима, не најављују се данима и не приказују у ударним терминима на ТВ каналима. Његови филмови не служе да се опустите, уз храну и пиће убијете пар сати, насмејете се и забавите. Они нису храна за потрошачку културу данашњег друштва. Тарковски је остао становник Зоне из ''Сталкера'', зоне у коју се данас све више људи боји да уђе, јер им је светско шаренило и гламур много примамљивије. Филмови Андреја Тарковског не служе да на два сата заборавите на свет око себе, већ напротив, да преиспитате себе и сврху свог постојања.

Култура тетовирања у Православљу

Наше истраживање је покушај да се одговори на тему која заокупља све већу пажњу свих верника, а које неће садржати пристрасне и непоткрепљене закључке, што махом јесте случај. Намера овог чланка није ни промоција нити позив на неодмерено и непромишљено тетовирање (које овде треба да нађе своје утемељење). Наше мишљење не претендује да буде једино меродавно, али јесте сведочанство да православље није изолован случај када говоримо о култури тетовирања.

Мистични мотиви у песмама ВИС Идола

За време СФРЈ, у домаћим књижарама могла се наћи литература од римокатоличког мистицизма па све до далекоисточних философија и религија. За православну мисао, није било места. Разлог јасан, највећи конститутивни народ   требало је разграничити и поделити у сваком смислу, а православље је (бар традиционално) било већински вероисповедање у Срба. Отуда и пројекат Македонске Православне Цркве, црногорске нације, покрајинских граница из 1974. Управо у једној таквој атмосфери 1982. излази албум ВИС Идола под називом „Одбрана и последњи дани“, као својеврсна контрамера и истинска побуна.