Пређи на главни садржај

Да ли је аждаја коначно прободена?

Када је Војвода Георгије, тек постављен за трибуна и саветника цара Диоклецијана, видео прогон и страшна мучења која овај цар обавља према Хришћанима, није могао да остане суздржан. Једини се тада успротивио царевој вољи, и затражио од њега да прекине са гоњењем људи који верују у Христа. Ово противљење једног од најбољих војника разбеснело је цара. Почело је мучење какво је ретко ко проживео, а које је требало да саломи Георгија и натера га да се одрекне Христа.

Јутро је дочекао са огромним каменом на грудима. Када га то није поколебало у вери, мучења су се ређала једно за другим. Донели су точак за мучење, за који су били заковани ексери и ножеви, на њега закачили Георгија и котрљали га док му цело тело није било прекривено ранама. Пошто се одликовао изузетном снагом, Георгије је успео да преживи и ово. Цар није одустао од идеје да сломи његову веру. Довео је познатог мађионичара, који је припремио два напитка. Један је требало да га довољно ошамути да се Георгије поклони цару, а други да га убије. Ни један није имао ефекта. Жељени утисак није оставила ни наредна идеја. Довели су га пред пагански кип да му се поклони, Георгије се прекрстио а кип се срушио. Након тога му је одрубљена глава.
На многим иконама Георгије се појављује као војник на коњу који убија аждају. Аждаја на овим иконама свакако је симбол паганства. Гоњење Хришћана од стране паганских царева ускоро је престало, иако су Хришћани кроз историју претрпели још много прогона и страдања. Аждаја јесте симбол свега што прогони Хришћанство. Сваке државе, власти, система, идеологије, или друге религије која је то кроз историју чинила. Прогон није престао ни рушењем паганских кипова, ни званичним признавањем Хришћанства. Прогон је настављен, а аждаја се маскирала у друге симболе.

Постоји ли данас та аждаја или је коначно побеђена? Хришћани су данас углавном слободни. Осим у неким деловима Африке и Блиског Истока, данас више скоро да нема прогона или мучења због тога што се неко декларише као Хришћанин. У многим земљама Хришћанство је државна религија, финансира се од стране државе, црквени великодостојници блиско сарађују са државним... Управо ту се сакрила аждаја која никада није коначно прободена!
Данашње раслабљено и млако Хришћанство одговара онима који желе земаљску власт. Тако је овакво Хришћанство данас прихватљива верзија за овај свет. То је Хришћанство без подвига, страдања, жртве... А без жртве нема ни љубави.
Аждаја коју данашњи Хришћанин мора да прободе јесте комформизам и лажни осећај мира. Живот једног Хришћанина је непрекидна борба, а лажни мир и комформизам су одлике овог света, и не могу да имају ништа заједничко са истинским Хришћанством. Тако је Хришћанство и данас прогоњено, али на један лукав и неприметан начин. Поставши блиско државном апарату, бирократији, новцу, Хришћани су се данас удаљили од Христа. До Њега се стиже само страдањем и подвигом, а не формалним одржавањем обичаја и назива - Хришћанин.

Коментари

Најчитанији текстови

Ијан Кертис (Џои Дивижн) - Бескрај говори

"Терет који носим, и поред унутрашњег склада, прихватам као проклетство, несрећну погодбу..." Већина људи зна како је тешко носити у себи бол због нечега. Свако је носи на свој начин и на различите начине се бори са њом. Ретко ко на крају из те борбе изађе као победник. Како је онда тешко носити у себи бол целог света? Како је то када вашој личној патњи додате патњу сваког појединца на свету, када вашој личној борби додате борбу неког клинца са улице, деца из прихватилишта, радника треће смене, проститутке, затвореника... Како је када вас поред личне немоћи да утичете на свој живота разара и немоћ да утичете на свет за који видите да ''у злу лежи''? Како је када фанатично тражите љубав у свету из кога је она протерана? Такав је био Ијан Кертис. Тако је настао ''Џои Дивижн''.

Како је будиста постао светогорац

На мом последњем путовању на Свету Гору срео сам искушеника- монаха из Кине.  Уствари, он ме је изненадио својим присуством. Православна раса (мантија прим. прир.) на кинеском човеку? Донекле сам се изненадио. Никада ово нисам видео раније изблиза, само у мисионарским сликама. Зар наследник велике културне традиције да прихвати Хришћанство? Моји пријатељи и ја радознало смо га питали о томе.

Андреј Тарковски - Борба за духовност у уметности

Aндреј Тарковски није најпознатији светски редитељ. Његови филмови не рекламирају се на великим билбордима, не најављују се данима и не приказују у ударним терминима на ТВ каналима. Његови филмови не служе да се опустите, уз храну и пиће убијете пар сати, насмејете се и забавите. Они нису храна за потрошачку културу данашњег друштва. Тарковски је остао становник Зоне из ''Сталкера'', зоне у коју се данас све више људи боји да уђе, јер им је светско шаренило и гламур много примамљивије. Филмови Андреја Тарковског не служе да на два сата заборавите на свет око себе, већ напротив, да преиспитате себе и сврху свог постојања.

Култура тетовирања у Православљу

Наше истраживање је покушај да се одговори на тему која заокупља све већу пажњу свих верника, а које неће садржати пристрасне и непоткрепљене закључке, што махом јесте случај. Намера овог чланка није ни промоција нити позив на неодмерено и непромишљено тетовирање (које овде треба да нађе своје утемељење). Наше мишљење не претендује да буде једино меродавно, али јесте сведочанство да православље није изолован случај када говоримо о култури тетовирања.

Мистични мотиви у песмама ВИС Идола

За време СФРЈ, у домаћим књижарама могла се наћи литература од римокатоличког мистицизма па све до далекоисточних философија и религија. За православну мисао, није било места. Разлог јасан, највећи конститутивни народ   требало је разграничити и поделити у сваком смислу, а православље је (бар традиционално) било већински вероисповедање у Срба. Отуда и пројекат Македонске Православне Цркве, црногорске нације, покрајинских граница из 1974. Управо у једној таквој атмосфери 1982. излази албум ВИС Идола под називом „Одбрана и последњи дани“, као својеврсна контрамера и истинска побуна.