Пређи на главни садржај

Први борци против света у Срба - Свети Немањићи

Народ данас мало зна о својој династији колико би требао. На династију која је родила толико светитеља, који су својим потомцима завештали на десетине светиња, и уопште духовни и национални пут којим треба да се крећемо, многи гледају као на апстрактне и давно историјске појмове.
Уместо да их се сећамо сваки дан, дичимо и истичемо, како је некада бар у свакој учионици стајала икона Светог Саве (што сада често није случај), и као народ и као држава сећамо их се периодично, када нам затреба или је "за то време". А када није време сећати се и прослављати људе за чије је владавине Србија почела истински да постоји, и државотворно и духовно? Њихова величина не огледа се само у томе што је родоначелник династије Стефан Немања неслогу и међу кнежевска препирања заменио уздизањем жупе у моћну и прву српску краљевину, или што је Свети Сава својом мудрошћу издејствовао прву Архиепископију потоњу СПЦ, већ што су као обични људи, исти људи као и ми данас, са истим слабостима и страстима, своју круну заменили за монашку одору, те земаљско царство за Царство Небеско. Своје заслужено уживање у стеченој држави, Свети Симеон заменио је подизањем светиња, подвизавањем и привођењем Богу сопствени народ.

Док год су Срби ишли "с вером у Бога", и путем Немањиним, ниједна недаћа и препрека овога света ма колико тешка била, није била духовно и материјално довољна за слом. Онога тренутка када је тај пут замењен путем личног угођавања и себичности, тада нас је свет и као народ и као појединце поразио. 
Многи народи, од много неважнијих људи, направили су култ, идеале, којих се држе као мало воде на длану. Примера ради, Дон Кихот, јунак романа Мигела де Сервантеса, је синоним Шпаније и шпанског народа. Нема града у Европи а да се у њему не налази бар један шпански институт који носи име "борца са ветрењачама", док је у свету је снимљено преко 20 филмова о њему. Ту се зауставимо и повуцимо паралелу са нашим Стефан Немањом. У случају Шпанаца, не ради се чак ни о правом јунаку, док се код нас ради о духовном и националном оцу васцелог српства. Од богате југословенске (која се дотицала и тема српске историје) и даље српске кинематографије, нико није узео да сними бар један играни филм посвећен Светом Симеону до тренутка када фондација Наслеђе Отаца прошле године није кренула у исправљање такве срамоте и немара. Пројекат филма "Отац" можете пратити на адреси и  ако желите помоћи директном уплатом на сајту или на рачун:
160-389870-92 / прималац: Фондација НАСЛЕЂЕ ОТАЦА.
Зато је последњи час да се пробудимо, и као народ вратимо својим коренима. Јер нама не налаже само Христово страдање и вера да се одрекнемо и боримо против својих слабости и пале природе, већ су нам и наши преци одредили и показали какви треба да будемо. Христољубље Савино, издржљивост Немањина, ревновање Милутиново, кротост Дечанског, смерност Урошева, јесу корен нашега народа, те такви и убудуће, у нашим гранама и плодовима треба да будемо.

"Нису трпали на гомиле благо, нити су га трошил и на своје палате, већ све дадоше на стројење велелепних храмова, у славу Христа Бога. Народу свом на корист а души својој на спасење." Св. владика Николај

Коментари

Најчитанији текстови

Ијан Кертис (Џои Дивижн) - Бескрај говори

"Терет који носим, и поред унутрашњег склада, прихватам као проклетство, несрећну погодбу..." Већина људи зна како је тешко носити у себи бол због нечега. Свако је носи на свој начин и на различите начине се бори са њом. Ретко ко на крају из те борбе изађе као победник. Како је онда тешко носити у себи бол целог света? Како је то када вашој личној патњи додате патњу сваког појединца на свету, када вашој личној борби додате борбу неког клинца са улице, деца из прихватилишта, радника треће смене, проститутке, затвореника... Како је када вас поред личне немоћи да утичете на свој живота разара и немоћ да утичете на свет за који видите да ''у злу лежи''? Како је када фанатично тражите љубав у свету из кога је она протерана? Такав је био Ијан Кертис. Тако је настао ''Џои Дивижн''.

Како је будиста постао светогорац

На мом последњем путовању на Свету Гору срео сам искушеника- монаха из Кине.  Уствари, он ме је изненадио својим присуством. Православна раса (мантија прим. прир.) на кинеском човеку? Донекле сам се изненадио. Никада ово нисам видео раније изблиза, само у мисионарским сликама. Зар наследник велике културне традиције да прихвати Хришћанство? Моји пријатељи и ја радознало смо га питали о томе.

Андреј Тарковски - Борба за духовност у уметности

Aндреј Тарковски није најпознатији светски редитељ. Његови филмови не рекламирају се на великим билбордима, не најављују се данима и не приказују у ударним терминима на ТВ каналима. Његови филмови не служе да се опустите, уз храну и пиће убијете пар сати, насмејете се и забавите. Они нису храна за потрошачку културу данашњег друштва. Тарковски је остао становник Зоне из ''Сталкера'', зоне у коју се данас све више људи боји да уђе, јер им је светско шаренило и гламур много примамљивије. Филмови Андреја Тарковског не служе да на два сата заборавите на свет око себе, већ напротив, да преиспитате себе и сврху свог постојања.

Култура тетовирања у Православљу

Наше истраживање је покушај да се одговори на тему која заокупља све већу пажњу свих верника, а које неће садржати пристрасне и непоткрепљене закључке, што махом јесте случај. Намера овог чланка није ни промоција нити позив на неодмерено и непромишљено тетовирање (које овде треба да нађе своје утемељење). Наше мишљење не претендује да буде једино меродавно, али јесте сведочанство да православље није изолован случај када говоримо о култури тетовирања.

Мистични мотиви у песмама ВИС Идола

За време СФРЈ, у домаћим књижарама могла се наћи литература од римокатоличког мистицизма па све до далекоисточних философија и религија. За православну мисао, није било места. Разлог јасан, највећи конститутивни народ   требало је разграничити и поделити у сваком смислу, а православље је (бар традиционално) било већински вероисповедање у Срба. Отуда и пројекат Македонске Православне Цркве, црногорске нације, покрајинских граница из 1974. Управо у једној таквој атмосфери 1982. излази албум ВИС Идола под називом „Одбрана и последњи дани“, као својеврсна контрамера и истинска побуна.