Пређи на главни садржај

Богопознање срцем а не разумом

„Зар још не схватате нити разумете? Зар је још окамењено срце ваше?“ – из Христових речи упућених својим најближима, апостолима, готово да исијава разочарење. И то није једини пут да Христове речи записане у Јеванђељу сведоче о томе. На још неким местима, Христос је разочаран маловерјем и неразумевањем од себи најближих.

Наравно, знамо и како се све завршило и да су апостоли на крају ипак разумели и поверовали. Али оно што је важно у овим речима је то да Христос као начин разумевања онога што говори наглашава – срце! Људско срце дакле, а не разум, је рецептор богопознања. Оно што доводи до неразумевања није ограниченост разума (иако је већина апостола изабрана из „простијег“ слоја становништва), већ – окамењеност срца! 

Колико само актуелна прича у модерном свету. Колико важна поука за све боготражитеље. Модерни свет даје нам мноштво информација, отворености, техничког напретка... Али то ипак није пут богопознања. Такође, као последица доступнијег образовања, научне дисциплине које изучавају човека, модерни свет, а у чему нарочито предњачи западна цивилизација, све покушава да рационализује и објасни људским разумом. Не желећи себи да признају ограниченост разума, људи покушавају да у те ограничене оквире сместе и Бога. Али, Христос је дао рецепт. Тек када се разбије камена облога око срца, у њега ће се уселити Бог. А тада, пада у воду свака логика, јер једина логика јесте Живи Бог. Када се кроз Њега гледа, види се изнад људске логике.

Сва сакупљена знања и информације овог света безвредне су ако нам је срце окамењено. Док год се у својој удобности комформистичког света питамо и размишљамо „где је Бог?“, састављамо своје теорије и мишљења, вадимо доказе или сакупљамо оно што нам се свиђа из сваке религије и традиције, та прича је млака. Она можда води еманципованости, космополитизму, учености, али не и богопознању. Равнодушан по питању Бога, модерни човек се задовољава простим одговорима, традиционалним „има нешто“ или шареним Њу ејџ бајкама. 

Једино што покреће из млаке равнодушности јесте оно што Јасперс назива – гранична ситуација. Ето разлога због којег Бог допушта тешка страдања и за појединце и за читава друштва. Јер када вас опколи несрећа, када вас савлада очај, када пред својим очима гледате распадање, муку, смрт, пуцају оклопи и од најтврђег камена. Тада нема одговора у теоријама, тада вас неће утешити природа или медитација, тада разум нема лека. Души је потребан истински Лекар душе и човекољубац – Господ Исус Христос.

Великопосни период, у коме се сада налазимо, често узбуркава људске душе. Сетимо се Васкрса 2020. године када пандемија вируса Ковид 19 узима маха и када човечанство масовно показује атмосферу панике и страха, у којој су и богослужења била забрањена. Ове године свет потреса рат у Украјини. Рат не само да сеје смрт на локалу, већ глобално ствара нове кризе и несташице, миграције и губитке послова, депресије и суициде. Све ово звучи апокалиптично, али ово време је заправо шанса! Шанса да се сви ми, окорелог срца, покренемо и сусретнемо са Живим Богом.

Када током фудбалске утакмице јурите победу, најгоре што може да се деси је да се игра умртви, да се игра тактички, на средини терена и без ризика. Таква утакмица и „испитивање снага“ може да траје данима а да нико не дође у шансу за гол. Зато је некад боље да противник има иницијативу, ствара шансе, напада... Тада имате шансу да искористите празан простор и кренете у контранапад.

Тако је и у духовној утакмици. Када је атмосфера умртвљена, релативизована, када завлада духовна апатија и безвољност за трагањем, људска срца се учауре. Духовна колотечина и јесте стање данашњег света. Зато, колико год чудно звучало, кризна времена и јесу наша шанса. Али не шанса да победоносно ликујемо над пропашћу цивилизације, већ да клекнемо пред Христа и Мајку Божију и молимо за сваку душу која гори у борби са злом које је окружује, да се молимо да се распале окамењена срца, да васкрсну „окречени гробови“ заробљени испред излога тржнице модерног света. Да свако осети пламен љубави Христове, која му неће улепшати овај свет – као што што то чине Њу ејџ бајке које уљуљкавају душу у духовну жабокречину – али уз коју ће у сваком страдању видети смисао и кроз сваку тугу осећати Радост! Да свако осети оно „горење срца“ као Свети Лука и Клеопа на путу за Емаус, и да се молимо да код себе тај пламен никада не усахне, јер нас само та ватра чини живима.

Коментари

Најчитанији текстови

Ијан Кертис (Џои Дивижн) - Бескрај говори

"Терет који носим, и поред унутрашњег склада, прихватам као проклетство, несрећну погодбу..." Већина људи зна како је тешко носити у себи бол због нечега. Свако је носи на свој начин и на различите начине се бори са њом. Ретко ко на крају из те борбе изађе као победник. Како је онда тешко носити у себи бол целог света? Како је то када вашој личној патњи додате патњу сваког појединца на свету, када вашој личној борби додате борбу неког клинца са улице, деца из прихватилишта, радника треће смене, проститутке, затвореника... Како је када вас поред личне немоћи да утичете на свој живота разара и немоћ да утичете на свет за који видите да ''у злу лежи''? Како је када фанатично тражите љубав у свету из кога је она протерана? Такав је био Ијан Кертис. Тако је настао ''Џои Дивижн''.

Како је будиста постао светогорац

На мом последњем путовању на Свету Гору срео сам искушеника- монаха из Кине.  Уствари, он ме је изненадио својим присуством. Православна раса (мантија прим. прир.) на кинеском човеку? Донекле сам се изненадио. Никада ово нисам видео раније изблиза, само у мисионарским сликама. Зар наследник велике културне традиције да прихвати Хришћанство? Моји пријатељи и ја радознало смо га питали о томе.

Андреј Тарковски - Борба за духовност у уметности

Aндреј Тарковски није најпознатији светски редитељ. Његови филмови не рекламирају се на великим билбордима, не најављују се данима и не приказују у ударним терминима на ТВ каналима. Његови филмови не служе да се опустите, уз храну и пиће убијете пар сати, насмејете се и забавите. Они нису храна за потрошачку културу данашњег друштва. Тарковски је остао становник Зоне из ''Сталкера'', зоне у коју се данас све више људи боји да уђе, јер им је светско шаренило и гламур много примамљивије. Филмови Андреја Тарковског не служе да на два сата заборавите на свет око себе, већ напротив, да преиспитате себе и сврху свог постојања.

Култура тетовирања у Православљу

Наше истраживање је покушај да се одговори на тему која заокупља све већу пажњу свих верника, а које неће садржати пристрасне и непоткрепљене закључке, што махом јесте случај. Намера овог чланка није ни промоција нити позив на неодмерено и непромишљено тетовирање (које овде треба да нађе своје утемељење). Наше мишљење не претендује да буде једино меродавно, али јесте сведочанство да православље није изолован случај када говоримо о култури тетовирања.

Мистични мотиви у песмама ВИС Идола

За време СФРЈ, у домаћим књижарама могла се наћи литература од римокатоличког мистицизма па све до далекоисточних философија и религија. За православну мисао, није било места. Разлог јасан, највећи конститутивни народ   требало је разграничити и поделити у сваком смислу, а православље је (бар традиционално) било већински вероисповедање у Срба. Отуда и пројекат Македонске Православне Цркве, црногорске нације, покрајинских граница из 1974. Управо у једној таквој атмосфери 1982. излази албум ВИС Идола под називом „Одбрана и последњи дани“, као својеврсна контрамера и истинска побуна.