О нама

Шта подразумевамо под „Смрт Свету“?

Термин је изведен из писања светог Исаака Сиријског (7. век):
„Свет” је општи назив за све страсти. Страсти су следеће: љубав према богатству, жеља за поседовањем, телесна задовољства, завист, похлепа за моћ, гордост, жудња за облачењем у скупу одећу, жеља за људском славом. Кад ове страсти престану да буду активне у нама, свет је мртав. Речено је о свецима, да док живе они су мртви; јер живећи у телу, они не живе за тело. Види за коју од ових страсти ти живиш. Тада ћеш познати колико си жив за свет и колико си мртав за њега.”

Шта је Смрт Свету?

Death To The World (Смрт Свету) је православни фанзин објављиван у Америци, од стране монаха манастира Св. Германа Аљаског у Платини (Калифорнија), окупљених око гроба оца Серафима Роуза, као јеванђељско гласило посвећено младима у панк субкултури од монаха који су и сами били панкери.

Фанзин како наводе „надахњује трагање за Истином и преиспитивање душе, усред модерног доба нихилизма и очајања, промовишући древне принципе последње истинске побуне - умрети за овај свет и живети за други.”

Изворно, братство је планирало да пошаље чланак о оцу Серафиму Роузу (оснивачу манастира), магазину Maximum RocknRoll. Одлучивши се да додају део о свом манастиру, грубо су одбијени са објашњењем да магазин рекламира само музику и фанзине. То их је инспирисало да сами покрену фанзин. Први број изашао је децембра ’94, и донео писма из свих делова света. Фанзин је наставио да се штампа и дели на панк концертима и underground дешавањима са тиражом до 50.000. Издато је 12 бројева.

Како је фанзин имао значајан утицај на омладину у контра култури 90-тих, и привукао пажњу шире штампе, то је довело до издања прве књиге Џастина Марлера 1997. под називом Деца Апокалипсе (у оригиналу Youth of the Apocalypse), тада оца Јована Марлера, и оца Андреја Вермута, монаха Светогерманског братства. Писали су је да би раскринкали једну од, како сами кажу, „најбоље чуваних тајни западне цивилизације“ (која тврди да је Бог мртав) али и да савремену омладину – „децу апокалипсе“ позову на побуну, на једину истинску и делотворну човекову побуну – на покајање, на мењање себе!

Године 1997. престаје са излажењем да би га 2006. са благословом манастира поново покренули млађи обраћеници Антиохијске цркве Св. Варнаве у Коста Меси, такође из Калифорније. Са њиховим благословом родио се и наш огранак на српском језику 2014. године.

Пишите нам на: istinskapobuna@gmail.com или на fb страницу.

Нема коментара:

Постави коментар