О нама

Шта подразумевамо под „Смрт Свету“?

Термин је изведен из писања светог Исаака Сиријског (7. век):
„Свет” је општи назив за све страсти. Страсти су следеће: љубав према богатству, жеља за поседовањем, телесна задовољства, завист, похлепа за моћ, гордост, жудња за облачењем у скупу одећу, жеља за људском славом. Кад ове страсти престану да буду активне у нама, свет је мртав. Речено је о свецима, да док живе они су мртви; јер живећи у телу, они не живе за тело. Види за коју од ових страсти ти живиш. Тада ћеш познати колико си жив за свет и колико си мртав за њега.”

Шта је Смрт Свету?

Death To The World (Смрт Свету) је православни фанзин објављиван у Америци, од стране монаха манастира Св. Германа Аљаског у Платини (Калифорнија), окупљених око гроба оца Серафима Роуза, као јеванђељско гласило посвећено младима у панк субкултури од монаха који су и сами били панкери.

Фанзин како наводе „надахњује трагање за Истином и преиспитивање душе, усред модерног доба нихилизма и очајања, промовишући древне принципе последње истинске побуне - умрети за овај свет и живети за други.”

Изворно, братство је планирало да пошаље чланак о оцу Серафиму Роузу (оснивачу манастира), магазину Maximum RocknRoll. Одлучивши се да додају део о свом манастиру, грубо су одбијени са објашњењем да магазин рекламира само музику и фанзине. То их је инспирисало да сами покрену фанзин. Први број изашао је децембра ’94, и донео писма из свих делова света. Фанзин је наставио да се штампа и дели на панк концертима и underground дешавањима са тиражом до 50.000. Издато је 12 бројева.

Како је фанзин имао значајан утицај на омладину у контра култури 90-тих, и привукао пажњу шире штампе, то је довело до издања прве књиге Џастина Марлера 1997. под називом Деца Апокалипсе (у оригиналу Youth of the Apocalypse), тада оца Јована Марлера, једног од монаха Светогерманског братства.

Године 1997. престаје са излажењем да би га 2006. са благословом манастира поново покренули млађи обраћеници Антиохијске цркве Св. Варнаве у Коста Меси, такође из Калифорније. Са њиховим благословом родио се и наш огранак на српском језику 2014. године.

Пишите нам на: istinskapobuna@gmail.com или на fb страницу.

Нема коментара:

Постави коментар