17. новембар 2015.

Самурај примио Православље

Почетком године, из братске Русије, обрадовала нас је вест да је у току снимање филма "Свештеник-сан - Исповест самураја" (трејлер). Прича говори о Такуро Накамури који након примања Православља а потом и свештеничког чина бежи од прогона јакуза. Путује из Јапана у Русију да обнови храм у сиромашној покрајини. Ипак, ту га дочекује руски менталитет, али и локалне јакузе... Прилику да поново покаже своје умеће, добио је и Пјотр Мамонов.

Можда сам субјективан, али за Србе који су неретко велики заљубљеници у јапанску културу, спој са православном културом нас је веома обрадовао. Ипак, слава Богу, ту није био крај нашој радости!

12. новембра, на само 14 дана до премијере, прослављени амерички глумац јапанског порекла, Кери Хиројуки Тагава, који тумачи главну улогу, примио је Православље добивши име Пантелејмон.
Чин крштења обавио је Високопреосвећени митрополит Волоколамски Иларион, викар Његове Светости патријарха Кирила. Важну улогу у свему одиграо је глумац и режисер Иван Охлобистин који је и сам свештеник.

Руски новинари који су присуствовали крштењу, питали су брата Тагаву: не прибојава ли се да ће због преласка у Руску Православну Цркву имати проблема у САД? Он им је узвратио: Зашто се бојати? Ово је питање Бога!

Тагава је још при доласку у Русију 2013. године у интервјуу за Kinopoisk.ru изразио своје симпатије. "Кад сам први пут дошао у Русију, имао сам врло мало времена да се упознам с ликом. Зато сам обилазио руске цркве у Јарославу и Ростову. Сам боравак унутра је имао велики утицај на мене. Веома сам очаран Русијом, иако знам да Руси нису у потпуности импресионирани својом земљом из неког разлога (смех)". Са његовим закључком сложили бисмо се и у вези нашег народа.

По крштењу, Тагава у својој народној ношњи. Прави пример родољубља!

Ово је само један од примера да су се познате личности већ при првом додиру са духовношћу, усидрили у сигурну Христову луку. У наредном периоду, писаћемо и о другим познатим личностима који су примили Православље.

Који се у Христа крстише, у Христа се обукоше...

На здравље и спасење!

Нема коментара:

Постави коментар