07. јул 2014.

Нихилизам - дух времена

Шта је нихилизам, против кога се толико боримо? Ако је то само један у низу философских праваца који има свог оснивача, следбенике и који ће после неког времена пасти у сенку неког другог правца, зашто му придајемо толико пажње? Или је можда нешто више од тога? Можда Ниче заправо није оснивач философског правца, већ пророк пропасти овог света...

Нису опасност по овај свет они људи који су проучили Ничеови философију и који себе називају његовим следбеницима. Да су такви људи једини нихилисти, ова философија би била занемарљива. Нихилизам је, нажалост, много распрострањенији, и то код људи који себе никад не би назвали нихилистима. Ипак, они то јесу...

Нихилизам је заправо много више од философског правца. Он је начин размишљања, начин живљења, он је постао - дух времена! Времена у коме су убијене све вредности. Времена у коме више нема Истине, Правде, Слободе, где је све на продају. Времена где више нема Бога. Убили сте Бога - поручује Ниче, а људи модерног доба то потврђују.

Како то потврђују? Где су ти нихилисти? Свуда око нас! То су сви они људи којима је убијена вера у било какву вишу вредност, у виши смисао било чега. Они који на ствари гледају ''приземно'' (они воле да кажу ''реално''), људи који једноставно више не верују у виши смисао било чега на овом свету. Такав свет убио је Љубав и Искреност, све је постало лаж, трговина, прорачун... И такав свет утапа људе у себе. Старији убеђују младе да је све у новцу, да је ово дивљи свет борбе за опстанак, тактике и преживљавања, да су врлине само знаци слабости, или начин да се направи превара. Нико више ни не верује да било ко искрено чини добро. И вера у Бога свела се на разматрање о томе колико пара узима Црква. Све се гледа по мерилима овог света, нема ничег изнад!

Погледајте мало боље, у празне и сумњичаве погледе, у забринутост, депресију, апатију... Нико више не верује! Или играш по правилима овог света, или си лудак! Нема трећег.

Да ли су нихилисти у праву?

Када погледамо овакав свет- пљачке, убиства, лицемерје, корупцију, па када погледамо само у свој живот- колико превара, издаја, патње, немогуће је а да се бар једном не замислимо да ли су онда сви ти ''нихилисти'' у праву? Изгледа да заиста свет тако функционише, да стварно нема Љубави, и да је све интерес.

А није! Постоје људи који стално то доказују. Међу свом том сивим масом, гомилом људи задојених идејом материјализма, који нехајно грабе, лажу и газе једни преко других, покушајте да нађете један искрен поглед, неког ко се искрено бори, искрено верује, искрено воли људе. Довољна је једна таква особа која ће вам вратити веру.

Ако је не нађете у својој околини, погледајте у прошлост. Погледајте у своје претке који су храбро и пожртвовано давали своје животе за нас. Погледајте у сву ту жртву поднесену зарад Истине и Слободе! Њима је заиста било "боље изгубити главу, него своју огријешити душу". Њима је Отаџбина била испред живота, па нису жалили да га за њу положе. Њима је Црква била испред материјалног богатства, па су га и остављали градећи храмове у које ми данас одлазимо. Зато су све своје победе и извојевали уз "с вером у Бога" на својим барјацима.

Погледајте и све мученике наше Цркве, који су подносили најтеже подвиге, патње и страдања. На крају, погледајте Христа, у чијој жртви видимо смисао сваке наше жртве, у чијем се лику види смисао свих земаљских ствари, свих наших живота. Када доживите и најтеже разочарење у овом свету, сетите се Христа, сетите се његове жртве и његове Љубави.

Анти-нихилистичка борба

Како се онда борити против нихилизма? Која је побуна права? Потребна нам је једина истинска побуна, Хришћанска побуна! Побуна која није од овог света, побуна којом ћемо показати да Истина постоји, и да Љубав постоји. Када у њу проникнемо, врло лако ћемо поразити нихилизам!

Поразићемо га када покажемо несебичну љубав према својој околини;

Поразићемо га када нам брига о души буде преча од бриге о новцу;

Поразићемо га вредно радећи уместо да поткрадамо;

Поразићемо га када докажемо да нам је стало до нечије душе, а не само до тела;

Поразићемо га искреношћу, храброшћу, вером!

Борба траје непрестано и свакога тренутка у свакој ситуацији,
уколико нисте, можете кренути у њу!

Нема коментара:

Постави коментар