Пређи на главни садржај

Духовне опасности Њу ејџ техника

У наредним редовима позабавићемо се најпознатијим алтернативним духовним трендовима које се савременом човеку представљају као нешто добро и корисно. Овакве праксе и учења осим што су неблагословене за православне хришћане, оне су духовна опасност за било кога ко се упушта у њих.

МЕДИТАЦИЈА / ЈОГА

Уколико би ове технике свели само на вежбе дисања и истезања, могли бисмо да се зачудимо или чак наљутимо за противан став Цркве. Јер их чак и медицина препоручује. Међутим, замка и опасност и јесте у томе што се и само физичком праксом отварамо за разна духовна искуства. Граница од физичког до духовног је врло танка.

Када говоримо о медитацији, људско тело јесте пријемник. Пражњењем себе, свог ума, отварамо се за примање (усељење) различитих духовних сила. Што се тиче јоге, сваки положај (асана) намењен је неком од хинду паганских божанстава. Исто као и код медитације наше тело, хтели – не хтели, отвара се и постаје пријемник за деловање демонске енергије. Посебно ако говоримо о мантрама, о којима ученици од својих гуруа/јогина не добијају (на време) право значење, говоримо о директном призивању нечистих сила. Обично су то слогови њихових имена. Стога, проблем није како већ кога призивамо.

ТАРОТ / ПРОРИЦАЊЕ / „БЕЛА“ МАГИЈА

Према Светом писму, било каква врста врачања, тумачења или предвиђања будућности је строго забрањена. Макар имали и добре намере, улазимо на терен демонске манипулације у коме верујемо све што нам „карта каже“ (или неки други предмет којим се екстрасенси служе). Постоје људи који ће вас својом вештином заиста убедити да поседују скривено знање, али не заборавите, и ђаво је способан да учини чудо, уколико му то дозволимо.

РЕИКИ / ТЕТАХИЛИНГ/ АЛТЕРНАТИВНО ЛЕЧЕЊЕ

Реики, од јапанског реи: животна и ки: енергија су различите методе медитација које путем (ауто)сугестије и визуелизације треба да доведу ваше тело и дух у равнотежу. Све оне, карактеристично за синкретистичку природу њу ејџерских техника, не бране припадност било којој религији. Напротив. Као и код различитих „белих“ магова или врачара, у позадини су иконе и особа није свесна шта чини и у шта се упушта (потражити под: анђеоски реики).

НЕОПАГАНСТВО

Неопаганство, чијој смо појави код Словена посветили засебан текст, разликује се од осталог њу ејџерског синкретизма само зато што је умотано у вео традиције. Али је заправо део истог антихришћанског и псеудо духовног фронта. Прву појаву „обновљеног“ многобоштва код Словена срећемо код Володимира Шајана у Украјини. Он је тридесетих година прошлог века основао организацију под називом Рiдна вiра. Најочигледнији пример да се неопаганство завршава у окултизму, и да ивер не пада далеко од кладе, је да се исти тај Шајан после рата учланио у Теозофско друштво Хелене Блавацке, о чему сведочи његова диплома иницијације из 1953. године.

ЗАКЉУЧАК

Ово је само део Њу ејџа (New age), како се заједнички именују различите технике или учења које порекло вуку са истока али су их развили и популаризовали западни окултисти и мислиоци попут Блавацке, Штајнера, Кроулија или гуруи који су деловали по Америци и западној Европи. Све ове праксе, по својим сличностима и синкретистичкој природи, крче пут ка стварању универзалне Религије будућности, како је јеромонах Серафим Роуз пророчки назвао Њу ејџ. Уколико се неко од вас или ваших ближњих игра са ватром, молимо вас да то не чините. Никада никоме лажни лекари, гуруи, шамани, магови, мантре, „позитивне“ мисли, вибрације и слично нису стварно помогли. Нема инстант излечења или спознаје. И једно и друго су дуг и захтеван процес. За све инстант постоје само пејнкилери и привид да вам је боље, док траје наркотик или хипноза.


„Пазите да вас ко не превари. Јер ће многи доћи у име моје говорећи: Ја сам Христос. И многе ће преварити.“ (Матеј 24, 4-5)


Литература коју препоручујемо:


Отац Серафим Роуз – Православље и религија будућности
Смисао живота: Православље или јога
Дионисије Фарасиотис – Три гуруа, један младић и старац Пајсије
Владимир Димитријевић – Царство Божије и царство празнине – Православље и духовност Њу ејџа
Сајт: https://www.pravoslavni-odgovor.com
Јутјуб канал: https://youtube.com/@JelenaStefanovic
Текст: https://stanjestvari.com/2021/12/21/jelica-cirika-novo-doba-i-njegove-zamke
Предавање: https://youtube.com/live/0VfNrpnjQbw7



Коментари

Најчитанији текстови

Ијан Кертис (Џои Дивижн) - Бескрај говори

"Терет који носим, и поред унутрашњег склада, прихватам као проклетство, несрећну погодбу..." Већина људи зна како је тешко носити у себи бол због нечега. Свако је носи на свој начин и на различите начине се бори са њом. Ретко ко на крају из те борбе изађе као победник. Како је онда тешко носити у себи бол целог света? Како је то када вашој личној патњи додате патњу сваког појединца на свету, када вашој личној борби додате борбу неког клинца са улице, деца из прихватилишта, радника треће смене, проститутке, затвореника... Како је када вас поред личне немоћи да утичете на свој живота разара и немоћ да утичете на свет за који видите да ''у злу лежи''? Како је када фанатично тражите љубав у свету из кога је она протерана? Такав је био Ијан Кертис. Тако је настао ''Џои Дивижн''.

Како је будиста постао светогорац

На мом последњем путовању на Свету Гору срео сам искушеника- монаха из Кине.  Уствари, он ме је изненадио својим присуством. Православна раса (мантија прим. прир.) на кинеском човеку? Донекле сам се изненадио. Никада ово нисам видео раније изблиза, само у мисионарским сликама. Зар наследник велике културне традиције да прихвати Хришћанство? Моји пријатељи и ја радознало смо га питали о томе.

Андреј Тарковски - Борба за духовност у уметности

Aндреј Тарковски није најпознатији светски редитељ. Његови филмови не рекламирају се на великим билбордима, не најављују се данима и не приказују у ударним терминима на ТВ каналима. Његови филмови не служе да се опустите, уз храну и пиће убијете пар сати, насмејете се и забавите. Они нису храна за потрошачку културу данашњег друштва. Тарковски је остао становник Зоне из ''Сталкера'', зоне у коју се данас све више људи боји да уђе, јер им је светско шаренило и гламур много примамљивије. Филмови Андреја Тарковског не служе да на два сата заборавите на свет око себе, већ напротив, да преиспитате себе и сврху свог постојања.

Култура тетовирања у Православљу

Наше истраживање је покушај да се одговори на тему која заокупља све већу пажњу свих верника, а које неће садржати пристрасне и непоткрепљене закључке, што махом јесте случај. Намера овог чланка није ни промоција нити позив на неодмерено и непромишљено тетовирање (које овде треба да нађе своје утемељење). Наше мишљење не претендује да буде једино меродавно, али јесте сведочанство да православље није изолован случај када говоримо о култури тетовирања.

Мистични мотиви у песмама ВИС Идола

За време СФРЈ, у домаћим књижарама могла се наћи литература од римокатоличког мистицизма па све до далекоисточних философија и религија. За православну мисао, није било места. Разлог јасан, највећи конститутивни народ   требало је разграничити и поделити у сваком смислу, а православље је (бар традиционално) било већински вероисповедање у Срба. Отуда и пројекат Македонске Православне Цркве, црногорске нације, покрајинских граница из 1974. Управо у једној таквој атмосфери 1982. излази албум ВИС Идола под називом „Одбрана и последњи дани“, као својеврсна контрамера и истинска побуна.