08. јул 2018.

Од манекена до монаха

Лаша Бордзикули (груз. ლაშა ბორძიკული), успешни модел и некадашњи „мистер Грузије“, у јеку своје каријере одлучује да писту замену монашком келијом, добивши монашко име Бери Дионисије по Дионисију Ареопагиту.

Успешну каријеру требао је да настави у Мадриду. Ипак, после рада у Америци и Канади, бива киднапован и одведен у Грчку у својој 20. години. О. Дионисије касније је говорио да то није била случајност, јер га је управо грчка земља довела у наручје Господа. О свом путу у монаштво говори да је мода била две године у његовом животу, док је остатак живота провео управо трагајући за овом стазом. Замонашио се у 21. години у једном од грчких манастира.

Била је то права сензација за кориснике друштвених мрежа, изненађених одлуком популарног модела. Ипак, његова одлука била је сензација за оне који га нису познавали од детињства. Лаша је прислуживао при олтару Католикоса-Патријарха Илије II, при саборном храму Самеба (Пресвете Тројице) у Грузији. Данас, у својој 26. години, игуман је манастира у Норвешкој.

О свом путу рекао је: „Пре извесног времена у мом живот све се променило. Осетио сам да свет има истинску цену и срећу која може постати вечна само ако се крене правим путем. Дуго сам своју одлуку скривао, избегававши могућност да постанем центар пажње јавности. Примио сам постриг у једном од грчких манастира одлучивши да остатак свог живота посветим Господу.“

„Светлост Истинита обасјава сваког човека који долази на свет.“ (Јн 1, 9)

Нема коментара:

Постави коментар