21. октобар 2014.

Љубав или мржња

Многи "религиозни" људи заборавивши да Свето Писмо каже "Бог је љубав" (1 Јн. 4:16) задојени су мржњом. Пропагирајући свој облик и виђење вере, налазе у свему оправдање за своје поступке. Не волим другога јер навија за супротни клуб; не волим Хрвате, Албанце, и друге јер су нам нанели зла; не волим комшију јер је бољег материјалног стања; не волим досадне пролазнике; не волим друге јер су другачији од мене. И ни за кога немам разумевања. Јесте ли се пронашли!? Или да наставимо? Колико само тог "не волим" или често "мрзим" у нашем народу, а Бог је и даље Љубав, и јуче и данас и сутра. Он нас подсећа да волимо како своје ближње, тако и непријатеље своје: "љубите непријатеље своје и молите се за оне који вас вређају и гоне" (Мт 43-44). Јер "каква вам је захвалност ако љубите оне који вас љубе?" Не може се зло искорењивати злом као што ни ватра не гаси ватру. Такође св Апостол Павле у својој Химни Љубави каже "ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам." Свет који нас свакодневно и на све начине мучи, гони, ниподаштава, треба да подносимо и будемо дуготрпељиви, следећи пример св Апостола Павла: ''Када нас гоне, трпимо'' (1, Кор.4,12)  док било какву освету и суд остављамо Богу "не чините освету за себе, љубљени, него подајте место гневу (Божијем), јер је написано: Моја је освета, Ја ћу узвратити, говори Господ'' (Рим.12,19). Живети хришћански значи живети у подвигу против палог човека у себи, против пале (грешне) природе која нас учи: око за око, зуб за зуб. Подсетимо се и речи једног од наших највећих богослова светог владике Николаја: "Само је онај моћнији од својих злотвора, ко је немоћан поновити њихова дела. Онај који је учио људе: око за око, учио их је, како ће сви остати слепи." Мржња је дакле само још један продукт овога света. Зато браћо и сестре у Христу, не мрзите већ праштајте. То је права побуна. Последња Истинска Побуна!

1 коментар:

 1. "ДРАГИ ДРУГОВИ,
  вама који сте поднели ударце, клевете и страдања, доносим вести које су много више од обичне реторичке фразе: ускоро ћемо победити! Пред вашим колонама сви наши непријатељи ће устукнути. Опростите онима који вас нападају из личних разлога. Али не праштајте онима који вас муче зато што верујете у свој народ. Немојте да мешате хришћанску дужност да праштате људима који су вама учинили неко зло, са правом и дужношћу свог народа да казни оне који су га издали... Не заборавите да мач којим се борите припада народу. Ви га носите у име народа..."
  - Корнелије Кодреану, православни хришћанин и један од највећих духовника и доброчинитеља које је историја имала прилике да види.

  П.С. да су Срби опраштали свим својим народним непријатељима током историје, ти сада не би седео овде и писао овај пост.
  Тако ти Бог помогао!

  ОдговориИзбриши